Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΣΙΒΗ 1664μ. ΣΤΗΝ ΔΙΚΤΗ

Ανοιξιάτικη ανάβαση αλλά με χειμερινό καιρό στην κορυφή της Τσίβης, του βουνού στα ανατολικά του οροπεδίου Λασιθίου και βόρεια του άλλου οροπεδίου του Καθαρού. Η πρόσβαση στην κορυφή μπορεί να γίνει από διάφορες μεριές του βουνού με πιο γνωστή και περισσότερο περπατημένη αυτή που ξεκινά από την περιοχή "Δάμακας", λίγο πριν το Καθαρό (υπάρχει μικρό κιόσκι πάνω στο δρόμο). Μονοπάτι με την γνωστή μορφή του, περπατάμε μέχρι το μιτάτου του "Μπρόκου", στην περιοχή της "μεσορά-χης", μια διαδρομή που μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο σαν διάσχιση, αφού το μονοπάτι διέρχεται χωρίς ιδιαίτερες υψομετρικές διαφορές τις ανατολικές πλαγιές του βουνού. Από το μιτάτο  και μέχρι την κορυφή, η ανάβαση πλέον γίνεται σε ελεύθερο πεδίο, ανάμεσα από τους αιωνόβιους πρίνους.  Η συγκεκριμένη ανάβαση έγινε μέσα σε πυκνή ομίχλη από τα 1200 μέτρα και πάνω, συνοδεία ψιλόβροχου και αρκετού ανέμου στην κορυφή, με τις σιλουετές όμως από τους τεράστιους πρίνους και τα καταπράσινα αυτή την εποχή αφεντάμια, να δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Στο υγρό έδαφος οργίαζε η άνοιξη με πλήθος ορχιδεών, κυκλάμινων, άρων, και άλλων πολύ- χρωμων αγριολούλουδων, ενώ στα υψίπεδα πριν την κορυφή οι μικρές κρητικές τουλίπες είχαν μόλις ξεπεταχτεί ανάμεσα από τα φύλλα, με το άνθος τους όμως ακόμα εκλειστό. Η πρόσβαση στο κολωνάκι της κορυφής, στα τελευταία πεντακόσια μέτρα της διαδρομής, έγινε με την χρήση του gps αφού η ορατότητα περιορίζονταν στο ελάχιστο και καθιστούσε δύσκολη την αναγνώριση του πεδίου

   


Relive 'Hiking to Tsivi mountain top 1664m.'











Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

ΘΡΥΠΤΗ Η ΑΝΟΙΞΗ ΞΕΚΙΝΑ

Το ξεκίνημα της άνοιξης στην Θρυπτή,το μοναδικό αυτό τόπο υψηλής αισθητικής αξίας, πλούσιας βιοποικιλότητας που φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία καλλιεργούμενων, αρωματικών φυτών, αλλά και τα σπάνια αγριολούλουδα και τις κρυμμένες πίσω από θάμνους και πέτρες ορχιδέες.

Η χλωρίδα της περιοχής είναι πλούσια σε κοινά και ενδημικά είδη τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη Θρυπτή έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 62 είδη ενδημικών φυτών της Κρήτης, ενώ η καμπανούλα της Ιεράπετρας (Campanula hierapetrae), ένα ενδημικό αμάραντο (Helichrysum doerfleri) και η επίσης ενδημική μινουάρτια (Minuartia wettsteinii) είναι είδη που βρίσκονται μόνο στη Θρυπτή. Το αγκάθι Eryngium amorginum φυτρώνει εδώ κόμη, στην περιοχή διακρίνονται σπάνια και προστα- τευόμενα είδη χλωρίδας, όπως το ασιατικό κυδωνίαστρο (Cotoneaster nummularius), η ενδημική μα- ργαρίτα (Anthemis abrotanifolia) και η βραχόφιλη τουλίπα (Tulipa saxatilis), αλλά και οι ορχιδέες Barlia robertiana, Ophrys sphegodes subsp. cretensis, Orchis anatolica subsp. sitiaca, Ophrys sitiaca, Ophrys sphegodes subsp. cretensis και Ophrys basilissa, καθώς και το Limodorum abortivum.

Ophrys ariadnae

Ophrys ariadnae

Ophrys ariadnae

Ophrys ariadnae

Tulipa saxatilis

Tulipa saxatilis

Tulipa saxatilis




Arum creticum



Fritillaria messanensis



Τρίτη 6 Απριλίου 2021

ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΚΑΘΑΡΟ

Περιπλάνηση στην δυτική πλευρά του οροπέδιου του Καθαρού, από τις παρυφές της "Κουλούρας" (1200μ.) μέχρι την παλιά μάντρα του Σάββα Κρασανάκη (18200μ.), στην θέση Ασπρο σελί, δίπλα στα γκρεμνά της κορυφής του Σπαθιού (2.147μ.) της Δίκτης, σελί με εντυπωσιακή θέα στα οροπέδια Λιμνάκαρο και Λασιθίου και επιστροφή στο Καθαρό περνώντας από την κορυφή του Αφικλή (1700μ.)