Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

ΑΝΘΗΡΟ ΠΕΝΤΕ ΠΥΡΓΟΙ

 Τα βουνά των Αγράφων είναι οροσειρά της Κεντρικής Ελλάδος και αποτελούν ένα ιδιαίτερο ορεινό συγκρότημα της χώρα μας, με έντονο και σκληρό ανάγλυφο, άγριες, δύσβατες και απότομες κορυφές που διαδέχονται η μία την άλλη, κάθετες ορθοπλαγιές,γνωστές για την ομορφιά τους και τη δυσκολία τους, αλλά και εκτεταμένα αλπικά οροπέδια, διάσελα και επιβλητικές χαράδρες.Τα Άγραφα η νότια απόλιξη της Πίνδου, χωρίζονται σε ανατολικά, δυτικά και νότια, ενώ ανάλογα την γεωγραφική κατανομή τους σε Θεσσαλικά και Ευρυτανικά.

   

Από το χωριό Ανθηρό και από το δασικό χωριό Δρυάδες, ξεκινάμε για τους "Πέντε Πύργους". Περπατάμε στο μονοπάτι Κ6 αρχικά μέσα στο πυκνό ελατοδάσος, περνάμε την μοναδική πηγή στα 1480μ. και ακολουθώντας πορεία βόρειο-δυτική στο μονοπάτι Κ2, μέσα σε αραιές συστάδες ελάτων αρχικά, και αλπικό πεδίο στη συνέχεια, συναντάμε την απότομη κορυφογραμμή, φτάνοντας σε διάσελο με υπέροχη θέα από ψηλά της λίμνης Πλαστήρα και του φράγματος της. Ανεβαίνουμε στην συνέχεια με απότομη ανάβαση με καγκέλια, στην πρώτη κορφή τηςκορυφογραμμής και διασχίζοντας την φτάνουμε στην βόρεια άκρη της όπου βρίσκεται το ψηλότερο σημείο των "Πέντε Πύργων" στα 2004μ. Τραβερσάροντας την πρώτη κορυφή μπροστά μας από τ’ αριστερά και ακολουθώντας την βραχώδη και με σχετική δυσκολία κορυφογραμμή φτάνουμε στην βόρεια άκρη της όπου βρίσκεται το ψηλότερο σημείο στα 2004μ. και σε απόσταση αναπνοής από το άγριο και πανέμορφο "Φλυτζάνι". 










 










Τ’  Άγραφα περιβάλλονται από σπουδαία βουνά που είναι συνδεδεμένα με την ιστορία, με μάχες,με θρύλους και παραμύθια, με παροιμίες και παραδόσεις, με τα δημοτικά τραγούδια αλλά και τα λημέρια των κλεφταρματωλών.Η απομόνωση της περιοχής, τα  μεγάλα υψόμετρα, τα πυκνά δάση και η μικρή σχετικά παρουσία ανθρώπου, έχουν συμβάλει στη διατήρηση μιας πλούσιας άγριας ζωής και δεκάδων απειλούμενων ειδών της ελληνικής πανίδας και χλωρίδας. Δεν γίνεται να έρθεις στα Άγραφα και να μην μαγευτείς από την απόλυτη ομορφιά των βουνών.Όλη αυτή η ομορφία όλη αυτή η μαγεία κινδυνεύει σήμερααπό την αλόγιστη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις κορφές και τις ράχες των πανέμορφων αυτών βουνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: